lördag 22 augusti 2009

Skorstenen klar

I dag byggde vi klart skorstenen. Det tar längre tid än man tror att bygga en skorsten. Ju högre upp vi kom desto låmgsammare tempo blev det. Tegel ska forslas upp och man ska hitta bra sätt att stå och hålla balansen.

När staplingen var klar drog vi åt muttrarna på metallkonstruktionen så att den sitter tajt. Vi har mätt skorstenens väggar med lod under staplingen för att kolla att den inte bär iväg åt något håll och metallkonstruktionen drog vi sedan åt så den passade skorstenen. Det viktiga är att skorstenen är i lod.Gängstängerna målade vi med Hammarlack för skydd mot rost. Målningen av träpanelen runt om blev också klar idag. Det som är kvar att göra nu är lägga klart taket, fixa panel överst på gavlar, lägga keramisk filt på valvet och fixa en dörr till huset. Imorgon gör vi en del av detta och hämtar ett större parti spillved, ca 4-5 m3. Då har vi till några bränningar i vinter.
Dörren till ugnsutrymmet har även fått de sista stenarna specialtillverkade idag för att passa. Dessa stenar staplas upp varje gång man stänger ugnen. Endast det översta lagret behöver specialanpassas under valvet då öppningen annars är utförd med jämnt antal hela stenar. Vi kommer att numrera det översta lagret för att enkelt veta hur dom skall passa sedan.

Hej så länge,

:-)

Mari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar