söndag 9 augusti 2009

Valvet

Vi har nu fått vår efterlängtade tegelfrakt från Fagersta Eldfasta i Skåne och det efter några "lata dagar" med bara semester.


I dag satte vi igång med att bygga valvet. Vi ritade upp bågen och snickrade ihop valvstödet. Vi använde plywood till 3 st stöd och ovanpå det board som är lätt att böja o forma.

Sen lade vi på vederlag, valvstöd och staplade valvstenarna. Vi staplade de 3 raderna i mitten av valvet sist och vi fick arbeta en del med att kila teglen tätt mot varandra.Efter staplingen var klar tog vi bort valvstödet. Vi sågade i det och slog/drog försikigt ut det medan vi höll andan för att allt skulle funka. Det var en härlig känsla när vi såg att valvet kilade fint och bar sig självt. Innan vi lade på valvet drog vi åt metallkonstruktionen runt ugnen. Den kommer vi lossa igen lite grand strax innan första bränningen (se tidigare bloggkommentar om hanteringen av metallkonstruktionen).


Vi hann även påbörja skorstenen. Nedan syns en övergång från flueboxen till skorstenen. Resten av lagrena, 28-77, kommer vara likadana men varannat lager om lott så klart för att undvika "skarv på skarv". Vi har även en blandning av kaolin och aluminiumhydroxid mellan skorstenens grövre tegel (Bjux SF) för att få det tätare och jämnare staplat. Smeten hade vi i tjocklek av "fil" och det funkade bra. Själva ugnen (eldstad, ugnsrum) har vi byggt i en tegeltyp kallad Alex som är mer jämn och lättare att stapla, men som även är lite dyrare.

Till sist började vi titta på stapling av tegel (JM 26) i ugnsöppningen, men hann inte riktigt färdigt med de specialkapade bitarna överst. Vi använder ett isolertegel med hög aluminiumhalt till ugnsöppningen som förhoppningsvis kommer tåla saltet bra.Nu tar vi nya tag i veckan och helgen som kommer. Under denna vecka får vi metallställningen till skorstenen svetsad. Vi kommer måla den lagom till helgen. Sedan sätter vi upp den och staplar skorstenen i helgen. Även huset kommer vi nog snickra mer på under helgen.


Håll utkik i bloggen, vi återkommer snart igen!

Mari1 kommentar:

  1. Vad ni sliter och jobbar, jag blir bara mer nyfiken och hoppas att allt blir bra i slutändan. Jag ser fram emot de första alstren för jag vet att när ugnen är klar kommer ni inte att kunna hålla er utan bränner det första ni gör...
    Kram C

    SvaraRadera